De kracht van zelf-regie

06jun12:0312:0312:03 - 12:03(GMT+02:00) De kracht van zelf-regieHet systeem op de schop - Met Lori van Egmond en Dineke Smit

Info

Het systeem op de schop: de kracht van zelfregie en de rol van herstelorganisaties

Met Lori van Egmond en Dineke Smit

Een belangrijke basis voor herstel voor mensen met psychische problemen is dat zij zelf kunnen ontdekken wat werkt. Dat vraagt om goede hulpverlening, een palet aan laagdrempelige mogelijkheden en om samenwerking tussen alle disciplines en domeinen. In deze workshop vertellen Lori van Egmond en Dineke Smit je hoe dit werkt.

De volgende vragen komen aan bod: Waarom is het verbeteren van de mentale gezondheidszorg zo’n complex vraagstuk? Hoe organiseer je zo’n verandering? Leer van mooie voorbeelden, zoals st. Vriendendiensten Deventer. Hoe wordt zo’n aanpak ervaren? Wat vinden ervaringsdeskundigen en cliënten hier nou van? Wie is dan ‘de baas’ en wie is ‘patiënt’ en welke rol heb je dan?

Leer hoe het oude hiërarchische systeem bij een zelfregie en herstelorganisatie helemaal op de schop gaat en vooral ook jóuw eigen ervaringen!

Gastspreker

Lori van Egmond 
Als directeur van Stichting Vriendendiensten Deventer en bestuurslid bij de NVZH (Nederlandse Vereniging voor Zelfregie en Herstel) zet ze zich onvermoeibaar in voor voor het verbeteren van de kwaliteit van leven voor mensen met psychische kwetsbaarheden. Ook al praat Lori altijd over ‘wij’, zonder haar waren de zelfregiecentra er niet geweest. In 2021 won ze daarom dan ook het Appeltje van Oranje voor Vriendendiensten Deventer.

 

De NVZH (Nederlandse Vereniging voor Zelfregie en Herstel) ondersteunt en verenigt Zelfregie- en Herstelorganisaties (ZHO’s). Deze ZHO’s bieden een context en vrije ruimte aan mensen om, op basis van peer support, activiteiten te ondernemen op weg naar zingeving, herstel en meedoen. Deze organisaties bieden gelegenheid tot ontmoeting, ontdekking en ontplooiing en gaan hierbij uit van de mogelijkheden, talenten en ambities van mensen met (ernstige) psychische problemen.

 

Meer over de NVZH >>

 

Dineke Smit
Als wetenschapsfilosoof en directeur en onderzoeker bij Steunpunt ggz doet zij al meer dan 10 jaar onderzoek naar de complexiteit van de ggz en wat de consequenties hiervan zijn voor het oordeel goede zorg.

 

Daarnaast verricht Dineke Smit op Europees niveau interdisciplinair onderzoek naar mentale gezondheid in de eerste lijn. In haar onderzoek maakt ze een helder onderscheid tussen ‘gecompliceerde’ en ‘complexe’ psychische problemen – ieder heeft een eigen aanpak nodig.

 

De ggz is ingericht voor gecompliceerde problemen. Echter: verreweg de meeste psychische problemen zijn complex. De ggz moet dus op de schop! Gelukkig ziet Dineke ook oplossingen hoe dit kan worden vormgegeven.

 

Meer over Dineke Smit >>